Geri dön

Uzaktan Çalışma Döneminde Kurum Dili Risk Altında

Özellikle Covid-19 pandamı süreci ile birlikte daha da yaygınlaşan uzaktan çalışma dönemi kurum içerisinde bazı avantajları sağlamasının yanı sıra bazı dezavantajları da beraberinde getirmiştir. Birçok kurum uzaktan çalışma döneminde belirli bir süre sonra performanslarını artırmayı başaranlar da bazı kurumlar bu süreci oldukça sancılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan dijitalleşme sürecinde uzaktan çalışma faaliyetlerinin yürütülmesi daha kolay bir hal alsa da birtakım problemlere de zemin hazırlamıştır. Bilgi iletişim teknolojileri sayesinde uzaktan çalışma, esnek çalışma ya da sanal ortamda iş yürütme gibi farklı terminolojiye sahip olan bu çalışma stilinde kurum dili de oldukça büyük bir risk altına girmiştir.

Teknolojik cihazlar kullanılarak yürütülen uzaktan çalışma stilinde değişen iş ortamının yanı sıra iletişim değişiklikleri de ortaya çıkmıştır. Kurum dili bir kurumun yaptığı iş özelinde kendi içinde oluşturduğu anlamlı bir yapıdır. Satış, reklam ve pazarlama gibi birçok sektör özelinde her kurumun kendi içerisinde oluşturduğu bir dil mevcuttur. Hem müşterileri hem de çalışanları ile daha samimi ve içten bir iletişim kurmalarını sağlayan ve yaptıkları çalışmaları doğru bir şekilde sunmalarına yardımcı olan bu kurum dili özellikle uzaktan çalışma sürecinde oluşan iletişimsizlikten kaynaklanarak büyük risk altına girmiştir.

Kurum dili, kurumun yürüttüğü projeler kapsamında bir açıklama yapılması gerektiğinde marka bilinirliği, iletişim şekli, markanın tüketicilere sağladığı güvence ve diğer hizmetler, mal ve hizmet özelindeki bilgiler gibi pek çok konuya doğru ve etkili bir şekilde değinilmelidir. Hem kurum çalışanları hem de müşteriler ile iletişim kurarken samimi olmaları önemlidir ancak bu samimiyet de belirli bir mesafeden oluşmalıdır. Kurulan iletişim aynı zamanda markanın itibarını da oluşturduğundan önemli bir konuma sahiptir.

blog-detail-image

Uzaktan çalışma döneminde bu iletişimde yaşanan aksaklık ve kopukluklar işlerin yürütülmesini zorlaştırmaktadır. Her çalışanın aynı dili konuşması ve farklı müşterilere hizmet sunsalar dahi tek bir kurumsal diline hakim olmaları oldukça önemlidir. Müşteri iletişiminde tutarlı davranışlar hem kendi çalışma hayatları için hem de kurumun faaliyetlerinin uzun süre devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Bu sayede kurum kültürünün de sürekliliği sağlanarak hedef kitlenin güvenini ve sadakatini kazanırlar. Ofis ortamında çalışmak belirli bir disiplin gerektirdiğinden çalışanların ast ve üst ilişkileri de bu disiplin çerçevesinde gerçekleşmektedir. Uzaktan çalışma döneminde daha esnek ve özgürlükçü bir çalışma ortamı oluştuğundan mevcut disiplinde azalma olacağından iletişimde kalmak bir zorunluluk haline gelmiştir.

Remote çalışma sürecinde kurum dilinin risk altında olmasının sebeplerinden birkaçını şu şekilde sıralamak mümkündür:

• Kurum dili o kurumda çalışan her bir çalışanın aynı ifade şekline sahip olması ile oluşur. Bir sorun karşısında tekdüze bir söylem olmalıdır. Bu söylem elbette yapmacık, sahte ya da samimiyetsiz olmamalıdır. Fakat dili oluşturan unsurlar ve kurumun kimliği göz önünde bulundurulduğunda tek bir ifade şekli olmalıdır. Kurum çalışanları da kurum dili özelinde konuşmalıdır. Kendilerine özgü, kişisel bir dil kullanılmamalıdır. Ofis ortamında çalışıldığında konuşma şekli bir davranış benzerliğine yol açar fakat bu düzen uzaktan çalışma sürecinde değişiklik gösterebilir. Şirket içerisinde yaşanabilecek sorunlara kendi dilleri ile cevap vermek kurumun itibarına önemli ölçüde zarar getirebilir. Bu durum hem müşteri kaybına hem de kurum güvensizliğine yol açabilir.
• Uzaktan çalışma sürecinde çalışanların aynı ortamda bulunmamaları ve sesli iletişimden ziyade daha çok mesajlaşma kültürü ile iletişim kurulduğundan kendilerine has bir dil ortaya çıkabilir. Mesajlaşma kültüründe mevcut kurum dilinin olumsuz etkilenmesi de oldukça yüksek bir olasılıktır. Yüz yüze iletişim birçok yanlış anlaşılmanın önüne geçebilecek bir yapıya sahiptir fakat mesaj yoluyla bir iletişim kurulduğunda anlatılmak istenilen doğru iletilemeyebilir. Bu durumda şirket içerisinde iletişimsizliğe ve beraberinde birçok soruna neden olabilir.

Risklerin oluşmasına neden olan faktörler ise sorundan bağımsız olarak düşünülemez. Uzaktan çalışma ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede hala daha devam etmektedir.

Pandemi nedeniyle evlerde mahsur kalınan bir dönemde ortaya çıkan uzaktan yani remote çalışma kurumların çok da alışık olduğu bir sistem değildi. Özellikle yüz yüze etkili olan ve insan ile birebir etkileşime giren marka, işletme ve kuruluşlar için süreç daha zorlayıcı olmuştur. Özellikle kurum dili, imajı başta olmak üzere kendilerini yenilemeye ve geliştirmeye mecbur hissetmişlerdir. Artık hedef kitlesinin çok büyük bir kısmına internet platformlarından ulaşabilen bu kurum ve kuruluşlar artık dilini onların istek ve beğenilerine göre şekillenmiştir.

Hedef kitleye doğrudan ulaşabilmek için teknolojinin her türlü imkanından yararlanılmıştır ve değişen teknolojiye ayak uydurmak önem kazanmıştır. Kurumların dili bu dönemlerde çok daha akıcı, çok daha samimi ve çok daha dikkat çekici olmuştur. İnternet gibi bir sosyal ağ üzerinde herhangi bir kurumun binlerce rakibi olduğu düşünüldüğünde hedef kitleye ulaşmak için kullanılan dilin önemi her zaman ilk sırada yer almıştır.

Unutulmaması gereken bir nokta ise tüm bu iletişimin internet gibi aslında arka tarafında kötü amaçlı kişiler barındırabilecek bir yerde gerçekleşmesidir. Böyle durumlarda hem kendi hem de kurumsal bilgilerinize sağlıklı bir şekilde korumak için siber güvenlik ürünlerini kullanmalısınız. Güvenli bir şekilde korunmayan cihazlar internet korsanları, kötü amaçlı yazılımlar gibi zararlı kişi ve içeriklere maruz kalabilir. Bu da birçok açıdan zarar demektir. Uzaktan çalışma döneminde yapılması gereken kapsamlı bir korumadır. NotiSecure size birçok avantajı ile ihtiyaç duyduğunuz kapsamlı güvenliği sağlayacaktır. Bu ürün ile birlikte kurumsal firmanız için en uygun internet kullanım deneyimine ulaşmanızı sağlayacak teknolojik çözümleri kullanabilirsiniz.

blog-detail-image
tag
uzaktan çalışma, kurum dili, marka bilinirliği, remote çalışma

İlgili Makaleler

index-demo-image

Şirketinizde uyumluluğu iyileştirip farkındalığı kalıcı kılmaya hazır mısınız?
Deneyimlemek ve bilgi almak için kişiselleştirilmiş demo talep edin!