Geri dön

Olumlu Dil Kullanımının Şirketlere Faydaları Nelerdir?

Kullanılan dil ne kadar doğru ve olumlu olursa karşı tarafta da o kadar olumlu etki ve düşünceler bırakılır. İnsan ilişkilerinde olduğu gibi profesyonel alanda da doğru bir dil kullanımı çok önemlidir. Yönetici, personel veya müşteri ile iletişim kurarken kullanılacak dil karşı tarafta büyük bir etki bırakacaktır. Olumlu dil kullanıldığı zaman iş hayatına etkileri olumlu olabilir. Bu sebeple olumlu dil kullanmak profesyonel ilişkilerde de oldukça önemlidir.

blog-detail-image

Olumlu Dilin İnsan İlişkilerindeki Önemi

Olumlu dil kullanmak insan ilişkileri kurmakta oldukça büyük bir rol oynar. Mümkün olduğunca olumlu üslup kullanılarak pozitif düşünce ve etkiler bırakılması sağlanabilir. Bunun için şunlara dikkat edilmelidir;

● Kullanılan konuşma tarzına dikkat edilerek konuşulabilir.
● Karşı taraf ile iletişim kurarken samimi bir dil kullanılabilir.
● Eleştirel bir üslupla konuşmak yerine yapıcı bir üslup kullanılabilir.
● Argo bir dil veya kelimeler kullanımından kaçınılabilir.
● Karşı taraf ile iletişim kurulurken hoşgörülü bir dil kullanılabilir.
● Karşı tarafa karşı ön yargı belli etmeden tarafsız bir kullanılarak iletişim kurulabilir.
● Karşı tarafın dinlendiğini ve ilgi gösterildiğini belli ederek iletişim kurulabilir.
● Karşı taraf konuşurken dikkati tamamen o kişiye vererek olumlu bir etki bırakılabilir.
● Göz teması kurulabilir.
● Karşı tarafın duygu ve düşüncelerinin anlaşıldığı belli edilebilir.
● Konuşmacının duygu ve düşüncelerinin anlaşıldığına dair sözlü ifadeler kullanarak karşı tarafın anlaşıldığına dair bir düşünce verilebilir.

İş Hayatında Olumlu Dil Nasıl Kullanılır?

Beden dili, sağlıklı iletişim için doğru diksiyon ve kelime seçimi kadar önemli olan bir iletişim biçimidir. Farkında olsanız da olmasanız da kendinizi sözlerinizle olduğu kadar beden dilinizle de ifade edersiniz. Doğru beden dili hareketlerini bilmek iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

İş hayatında beden dilinin doğru kullanımı size sayısız fayda sağlayacaktır. İş hayatında doğru kullanılan beden dili hareketleri, iletişim becerilerinizi geliştirmenize ve başkalarına güven ve samimiyet aşılamanıza olanak tanıyacaktır. İş arkadaşlarınız veya müşterilerinizle iletişiminiz üzerinde olumlu bir etki yaratmak için iş hayatında beden dilinin doğru kullanımı hakkında bilgi edinmelisiniz.

Olumlu dil kullanımının insan hayatında olduğu gibi profesyonel alanda da yeri oldukça kritiktir. Karşı tarafla iletişim kurarken düşünce ve duyguları önemsenmelidir.

● Kişi ile pozitif üslup ile konuşarak karşıdaki kişide olumlu etki bırakılabilir.
● Net ve nazik olarak iletişim kısa ve öz tutulabilir.
● Karşıdaki kişiye zamanında cevap vererek önemsendiği hissettirilebilir.
● Konuştuğunuz kişiye adıyla hitap edilebilir.
● Müşterinin kullandığı üsluba göre iletişim kurulabilir.
● Kişi ile iletişim kurarken görsel ve işitsel medya araçlarını kullanarak daha sağlıklı bir iletişim kurulabilir.
● Hatalı olunan durumlarda hatalı olunduğu kabul edilip özür dilenebilir.
● İş hayatında hiyerarşiye göre üstteki kişilerin astlarıyla iletişim kurarken o kişilerin de insan olduğunu hatırlayarak iletişim kurulabilir.
● Kötü haberi iyi haberlerin arasına yerleştirerek etkisi azaltılabilir.

Şirketler Olumlu Dil Kullanımı ve Faydaları

Şirketler ve kurumlar müşterilerine karşı olumlu dil kullandıklarında müşterilerinin saygılarını kazanabilir. Müşterilerin saygısı, sevgisi ve güveninin kazanılması ve korunması için dil kullanımlarına dikkat edilmesi gerekir. Şirketler kullandıkları dil ve üslup olumlu olduğu takdirde müşterilerinin sevgi ve saygılarını kazanabilirler.

Müşterileriniz ile iletişim kurarken nazik bir üslup ve dil kullandığınızdan emin olmalısınız, bu sayede olumsuz durumların önüne kolaylıkla geçebilirsiniz. Müşteriler çoğunlukla sordukları soru ve problemler ile ilgili zamanında cevap almayı isteyebilir. Zamanında cevap alamayan müşteri markanızdan uzaklaşabilir ve şirket açısından da müşteri kaybına dönüşebilir. Bu durumu engellemek için yeterli sayıda çalışan çalıştırıldığından emin olunabilir.

Müşterinin problemi veya sorduğu soru ile ilgili 1 hafta içinde geri dönüş yapılması yerine en geç 72 saat içerisinde dönüş yapılması daha uygun olacaktır. Müşteriler adlarını kullanmadan iletişim kurulmadığı takdirde kendisine saygı duyulmadığını hissedebilir. Bu durumun önüne geçmek için müşteriler ile iletişim kurarken adlarını kullanabilirsiniz.

blog-detail-image

Müşterilerin İzlemesi Gereken Adımları Tek Tek Açıklayın

Müşterilerin yaşadıkları sorunlar ile ilgili çözümleri adım adım listelenmesini isteyebilir. Bu çözüm yöntemleri adım adım açıklandığı zaman müşteri için daha anlaşılabilir olabilir ve sorununu daha hızlı çözerek müşterinin saygısı kazanılabilir.

Müşteriye karşı yapılan bir hata olduğunda bu hatayı kabullenerek müşterinin şirket veya kuruma olan saygısı korunabilir. Müşterilerin karşılaştığı sorunları veya çözümleri hakkında geri bildirim istenerek onlara önemsendikleri hissetirilebilir.

tag
iş hayatında iletişim, olumlu dil kullanımı, şirket içi iletişim, kurumsal iletişim

İlgili Makaleler

index-demo-image

Şirketinizde uyumluluğu iyileştirip farkındalığı kalıcı kılmaya hazır mısınız?
Deneyimlemek ve bilgi almak için kişiselleştirilmiş demo talep edin!