Geri dön

Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlikte Öz Farkındalık Ve Kurumsal Farkındalık Nedir?

Gelişen teknolojiyle birlikte bilgi sistemleri dikkat çekmektedir. Hayatın birçok alanında bilgi ve bilişim sistemlerine ihtiyaç duyulur. Hemen her alan bilişim sistemleri ile yönetilmektedir. Ancak bilişim sistemlerine olan bu ilginin artışı siber saldırıları artırmaktadır. Bilişim sistemlerinin güvenliğini tehdit eden siber saldırıların önlenebilmesi için insan unsuruna ihtiyaç duyulur. İnsanın bilgi güvenliği farkındalığının artması halinde bilgi güvenliği kavramı ortaya çıkabilir.

Günümüzde insanı bünyesine alarak bireylerin ve kuruluşların sahip oldukları bilgiler en değerli varlıkları arasında sayılabilir. Bilginin kişisel ve kurumsal olarak değerli bir hale gelmesi bilgi güvenliği kavramını doğuruyor. Buna göre teknolojinin gelişimiyle ilgi çekici hale gelen bilgi güvenliğinin hem bireysel hem de kurumsal düzeyde önemi bulunuyor. Bu sebeple bilgi ve iletişim teknolojileri araçlarının küresel ölçekle gelişimiyle var olan güncel teknoloji ve sistemlerinin, teknolojiden faydalanan bireylere ve kurumlara ait bilgi güvenliğine fayda sağlaması gerekmektedir.

Gelişen teknolojik gelişmeler bilgi güvenliğinin önemini ortaya sunduğu gibi oluşabilen bireysel sorunların yanı sıra kurumsal sorunları da beraberinde getirerek bilgi güvenliğinin ulusal ve uluslararası bir sorun haline gelmesine neden olur. Ayrıca sayısal ortamlarda taşınabilir olan sinyaller ve bitlerin işlem, süreç, politika, insan ve sistemlerinin siber ortamda güvenliğinin sağlanabilmesi siber güvenliğe olan ihtiyaca dikkat çeken bir husustur. Teknolojik açıdan oluşan sorunlar teknik açıdan gerçekleşen zayıf noktaların ve bilinçsiz teknoloji kullanımının bir sonucu oluyor. Bu durumlar ise ulusal ve uluslararası düzeyde kişisel ve bireysel olarak bilgi ve siber güvenliğe dair farkındalıkların oluşmasının önemine dikkat çeker.

blog-detail-image

Bilgi Güvenliği Nedir?

Bilgi ve teknoloji sistemlerinin yaygınlaşmasıyla bilginin güvenilir bir şekilde korunabilmesi zorlaşmaktadır. Bunun için bilgi güvenliği ön plana çıkıyor. Bilgi güvenliği, kişilerin veya kurumların sahip oldukları bilgilere onların izni ve yetkileri olmadan erişilmesi ve bu bilgilerin kullanılması, silinmesi, değiştirilmesi ve bu bilgilerin açığa çıkarılması tehdidini engellemeye yönelik alınan önlemleri tanımlamaktadır. Genel olarak bilgi güvenliği kavramı, bilginin korunması ile alakalı çeşitli önlem ve tedbirleri içeriyor. Kişisel veya kurumsal bilgilerin elektronik ortamlarda korunması, saklanması ve taşınması süreçlerinde, bu bilgilerin kullanıma yönelik amaçları bulunur. Bilginin amacı dışında kullanımı veya izinsiz, yetki olmaksızın bilgiye erişim ile alakalı alınan önlemler ve bilginin korunması bilgi güvenliğinin tanımıdır.

Siber Güvenlik Nedir?

Siber güvenlik, dijital dünyadaki güvenlik tabiri olarak nitelendirilebiliyor. Bu kavramın anlaşılabilmesi için terminolojide anlaşılması gereken bir başka kavram olan veri bulunuyor. Veri, siber güvenlik kavramı altında korunan bir kavramdır.

Veri, herhangi bir durum ile ilgili, birbiri ile bağlantısı henüz kurulmadan bilinen ifadelerle veya sayısal bir ortamda yer alan ve taşınabilen sinyaller veya bitler olarak tanımlanıyor. Siber güvenlik ise veri, işlem, deneyim, politika, insan ve bunlara dair sistemlerin güvenliğinin siber ortamdan sağlanması şeklinde tanımlanır.

Bilgi Güvenliğinde Öz Farkındalık Ve Kurumsal Farkındalık Nedir?

Bilgi güvenliğinin sağlanması ile ilgili bilginin kapsamı önem arz eder. Bilgiye dair oluşan veya oluşabilecek tehdit ve saldırıların gelişip evrilmesi tehlikesine karşı bilgi güvenliği kapsamında farklı yöntemler öne çıkarmaktadır. Ancak bilginin korunmasında bilginin bireysel ya da kurumsal olması bilgi güvenliği adı altında farklı kavramlar olarak değerlendiriliyor.

Kurumların bilgi güvenlikleri sağladıkları kazanç, itibar gibi faktörlerin yanı sıra kurumun rekabeti ve sürdürülebilir büyümesini etkileyebilmektedir. Genel olarak kurumsal bilgi güvenliği, kurumun sahip olduğu itibarın korunması, karının artması, sürdürülebilir büyümesini desteklemeye yönelik olması, dahil olduğu pazar, ürün ve teknolojiye ait bilgilerin herhangi bir tehlike ve tehdide karşı korunması olarak tanımlanabilir.

Kurumların sahip oldukları bilgi varlıklarını korumaya yönelik fiziksel koruma yöntemlerin yanı sıra elektronik ortamda izinsiz ve yetkisiz ulaşımın önlenmesi bilgi ve teknoloji altyapının kontrol altında tutularak ağ yapısının güvenilir hale getirilmesi gibi önlemlerle kurumsal bilgi güvenliği sağlanabilir. Bu nedenle kurumların kurumsal bilgi güvenliği farkındalığı hakkında gerekli bilgi ve donanıma sahip olmaları bilginin korunması için gerekiyor.

Bunun yanı sıra kurumların bilgi güvenliği ile ilgili alabilecekleri fiziksel tedbirlerin yanı sıra bilgilerin bireysel olarak korunmasına yönelik bilgi güvenliğinde bireysel farkındalık oluşturulmalıdır. Bilgilerin korunması fiziksel önlemlerine ilave olarak bireylerin bilgi güvenliğini korumaya yönelik bilgileri, tutum ve davranışları bireysel bilgi güvenliği ile mümkündür.

Bireysel ve kurumsal bilginin güvenliği, teknolojik veya teknik zayıflıkların yanı sıra bilinçsiz teknoloji kullanımı ile ortaya çıkabiliyor. Bilgi güvenliğiyle ilgili gereken farkındalığın oldukça az olması bilgi güvenliği açısından bir tehdit unsurudur. Bireysel ve kurumsal bilgi güvenliği farkındalığı birey ve kurumlar tarafından dikkat edilmesi gereken bir konulardan biridir. Bu nedenle ulusal ve uluslararası ölçekte olacak şekilde kişisel ve kurumsal bilgilerin güvenliğinin sağlanabilmesi, korunması ve oluşabilecek tehlikelere karşı hazırlıklı hale getirilmesi bilgi güvenliğine dair farkındalığın artırılmasını önemli kılmıştır.

Siber Güvenlikte Öz Farkındalık Ve Kurumsal Farkındalık Nedir?

Siber güvenlik, siber ortamlarda sağlanabilecek güvenliği ifade eder. Siber, elektronik ortamların yanı sıra içerisinde farklı unsurlar da bulundurur. Bu unsurların yer aldığı, işlendiği, işletildiği, yönetildiği ve geliştirilebildiği ortamlarda bulunan veri ve veri grupları sunucu, cihaz, donanım, algoritma, yazılım, işlem, sistem gibi karakterleri barındırır. Siber güvenlik ise bu ortamlarda gerekli tedbir ve önlemin veri ve veri grupları üzerinde alınmasını ifade eder. Bu unsurlar ile ilgili herhangi bir riske karşı bireysel ve kurumsal farkındalığın oluşması siber güvenlik için önem teşkil eder. Siber kavramına bakıldığında insanın da bir siber dünya unsuru olduğu fark edilebilir. Dolayısıyla siber güvenlik kapsamında hem bireysel hem de kurumsal farkındalık önemlidir.

blog-detail-image

Bilgi Güvenliği Ve Siber Güvenlikte Bireysel Ve Kurumsal Tedbir NotiSecure

NotiSecure, rekabet hukuku ve sektörel regülasyonlara uyum gereksinimlerini göz önünde bulundurarak risk ve cezalara karşı farkındalığı arttırmak amacıyla geliştirilmiştir. Çalışanlarda anlık farkındalık oluşturması sayesinde önemli verilerinizin korunmasını sağlar ve güvenlik vakalarının oluşmaması için toplu farkındalık oluşmasını sağlar.

Doğuş Teknoloji NotiSecure ile:
● Regülasyonel uyumluluğa dair farkındalığı yükseltebilirsiniz.
● Çalışanlarınızın mahremiyet sınırlarını belirleyerek koruyabilirsiniz.
● İş birimlerinizin kendine ait özel politikalarını tanımlayabilirsiniz.
● Kurumsal ve bireysel farkındalığı kalıcı olarak sağlayabilirsiniz.
● Ayrıca her çalışan için özelleştirilebilir bir modüle sahiptir.

tag
bilgi güvenliği, siber güvenlik, bilişim sistemleri, bilgi sistemleri, notisecure

İlgili Makaleler

index-demo-image

Şirketinizde uyumluluğu iyileştirip farkındalığı kalıcı kılmaya hazır mısınız?
Deneyimlemek ve bilgi almak için kişiselleştirilmiş demo talep edin!