Geri dön

Regülasyonel uyumluluk nedir? Regülasyon ve uyum, yazılımlarla nasıl desteklenebilir?

Regülasyon kelimesi regüle kelimesinden türetilmiştir. Regüle kelimesi sözlükte düzenlemek, ayarlamak anlamına gelmektedir.
Regülasyonel uyumluluk mevzuata uygun olma, kuruluşların hassas bilgileri ve insan güvenliğini korumak için izlemesi gereken bir dizi kural anlamına gelmektedir. Regülasyonel uyumluluk mevzuatına uymayan şirket ve kuruluşlar ihlaller nedeniyle para cezasına çarptırılabilir ve piyasadaki güvenini kaybedebilir.

● Artan düzenlemeler ve daha şeffaf bir şirket olma amacı ile şirket ve kurumlar birleştirilmiş ve uyumlu hale getirilmiş uyumluluk kontrolleri kullanımını daha çok benimsemeye başlayabilir.
● Şirket ve kurumlar uyum sağlamak için gerekli prosedürlerden korkabilmektedir, ama bu kurallar kurum ve şirketler için birçok yönden fayda sağlayabilir.
● Uyumluluk düzenlemelerine uyulması hassas verilerin bütünlüğüne ve korunmasına yardımcı olabilir.
● Bu regülasyonel uyumluluk standartlarına uyan şirket ve kurumlar kendilerini olası veri ihlalleri ve sızıntılarından daha iyi koruyabilir.

blog-detail-image

Regülasyonel Uyum Neden Önemlidir?

Bazı kurum ve şirketler regülasyonel uyumun sağlanması için gerekli adımları atmaktan çekinebilmektedir. Bu adımları atan şirket ve kurumlar kendilerini daha iyi koruyabilirler ve piyasadaki güvenlerini de sağlamlaştırabilirler.

● Bu uyum kuralları kuruluşlara çok büyük faydalar sağlayabilir.
● Herhangi bir veri sızdırılma olayı esnasında müdahaleyi kolaylaştırabilir ve korunması çok önemli olan verilerin sızdırılmasını engelleyebilir.
● Kuruluşların daha fazla şeffaf olmasını sağlayabilir.
● Herhangi bir kaos anında hem fiziksel hem de sanal müdahaleyi hızlandırabilir.
● Müşteri verilerinin depolanması konusunda kolaylıklar sağlayabilir.
● Olası veri sızıntılarından kaynaklı finansal ve mali kaybınızı engelleyebilir.
● Bu uyumluluk kuralları sayesinde şirketinizde oluşabilecek bir felaket durumu sonrasında operasyonların devam etmesini ve olası para kesintileri ve cezalardan kaynaklı iflası engelleyebilir.
● Veri sızıntısı sonrası kamuoyunda oluşabilecek güven kaybı ve güven kaybından dolayı müşteri kaybını minimuma indirebilir.

Regülasyonel Uyum Sağlanmadığında Neler Olabilir?

Kurum ve şirketlerin bu regülasyonel uyumluluk kurallarını sağlamadığı takdirde bazı kötü olaylar başlarına gelebilmektedir. Bu olaylardan kaçınabilmek için uyumluluk kurallarına göre düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu uyumluluk kurallarına uyduğunuz takdirde oluşabilecek mali, ekonomik ve sanal kayıpları en az hasarla atlatılabilir.

● Bu uyumluluk kurallarına uymadığınızdan kaynaklı çok büyük faydaları kaçırılabilir.
● Herhangi bir veri kaybı kaynaklı operasyonel işleriniz durma noktasına gelebilir.
● Veri sızıntısı kaynaklı güven kaybı yaşanabilir.
● Bu güven kaybı kaynaklı gelirleriniz ve müşterilerinizde azalma yaşanabilir.
● Uyumluluk kurallarına uymadığınız için büyük para cezaları ve yaptırımlarla karşılaşılabilir.
● Cezaları ödeyemediğiniz takdirde şirket veya kurumunuz iflas edebilir.
● Bir kaos veya sızıntı halinde fiziksel ve sanal müdahale hızınız yavaşlayabilir.
● Müşterilerinizin ve operasyonel işleriniz hakkındaki verileri olması gerektiği gibi depolanamayabilir.
● Hassas verilerin bütünlüğü ve korunması konusunda zafiyetler ve sızıntılar yaşanabilir.

Regülasyon Uyumluluk Planı Nasıl Uygulanmalı?

Şirket ve kurumlar regülasyonel uyumluluk düzenlemelerine geçiş yapacağı zaman planlamalara ihtiyaç duyabilmektedir. Bu planlamalar şirket veya kurumun ihtiyaçlarına, operasyonel işlerine, personellerine göre değişiklik gösterebilir. Mevcut Ortamı İnceleyin: Gelecekteki olası siber ve ekonomik riskleri değerlendirip zayıflıklar tespit edilebilir. Uyumluluk Personelini İşe Alın: Gerekli uyumluluk geçiş işlemlerini inceleyip, gerekli yerlerde denetleme yapabilen bir profesyonel işe alınabilir. Şirket Politikalarını Koruyun: Bu aşamada çalışanlar takip edilip uyumluluk geçişi için gerekli bilgiye sahip olduklarından emin olunabilir. Çalışanları Eğitin: Çalışanlara verinin korunumu, verinin mahremiyeti ve gerekli diğer eğitimler verilebilir. Bu eğitimler için alanında uzman bir personeli işe alınıp eğitimin planlaması çalışanlara, ve operasyona uygun yapılabilir. Sürekli İyileştirmeler Yapın: Uyumluluk sonrası gerekli analizler ve incelemeler yapılarak eksik olunan yerler tespit edilebilir ve hızlıca aksiyon alınabilir. Planlarınızı güncellemeyi unutulmamalı.

Regülasyon Uyumluluk Geçişi Nasıl Yapılır?

Regülasyonel uyumluluk mevzuatını uygulamadan önce ve uyguladıktan sonra yapmanız gereken bazı aşamalar vardır. Bu aşamaları doğru ve planlanmış bir şekilde gerçekleştirildiğinde finansal, operasyonel ve müşteri açısından şirketinizi en optimum hale getirilebilir. Uygulanabilir Düzenlemeleri İnceleyin: Şirketiniz veya kurumunuzun bulunduğu sektör ve operasyonları için hangi uyumluluk düzenlemelerinin olduğunu incelenip kurumunuz için en optimal düzenlemeler bulunabilir. Gereksinimlerinizi Belirleyin: Kurumunuz ile ilgili düzenlemele gereksinimlerle ilgili rapor hazırlayabilirsiniz. Böylece bu gereksinimleri incelenip uygulamak için gerekli aksiyonlar belirlenebilir, ve uygulanabilir. Belgelerin Hazırlanması: Uyumluluk geçişi ile ilgili belgeler hazırlanabilir. Bu belgeler her iş kolu, ve rol için özel hazırlanabilir, böylece personelin anlaması daha da kolaylaşabilir. Denetlemeler sırasında yardımcı olabilir. Değişikliklerin Uygulanması, İzlenmesi ve Raporlanması: Uyumluluk gereksinimleri incelenip, uygulandıktan sonra değişimlerin incelenip, raporlanması ve bu raporlanan içeriklerle ilgili aksiyon alınması gerekebilir.

blog-detail-image

Uyumluluk Çalışmaları Yazılımlarla Nasıl Desteklenebilir?

Yapılacak olan regülasyonel uyumluluk çalışmalarında bilgisayar yazılımları işinizi kolaylaştırabilir. Bu yazılımlar kurumunuzun operasyonel, finansal faaliyetleri açısından uygun olan versiyonu seçilebilir. Bu sayede işinizde daha kolaylık sağlayabilir ve zamandan da tasarruf etmenizi sağlayabilir.

● Uyumluluk süreci esnasında kullanılacak olan yazılımlar kurumun operasyonel işlerini bozmamalı, devam etmesini sağlamalı.
● Kurumun kullandığı yazılımlara uyum sağlamalı.
● Gerekli analizler ve raporlamaları yazılıma yüklediğimizde gerekli çıktıları dakikalar içinde verebilmeli.
● Yazılım gerekli mevzuat değişikliklerine ve kurumun istediği özelliklere göre güncelleşmeli.
● Yazılımı kullanacak personel, ve kurumdaki diğer personeller açısından kolay kullanılabilir olmalı.
● Personele gerekli eğitimler verilmeli, kullanımı ile ilgili interaktif videolar hazırlanabilir.
● Kullanılan yazılım belge kontrolü sağlamalı.
● Kullanılan yazılımla Risk Yönetimi yapılabilir olmalı.
● Yapılan uyumluluk süreçlerinin verilerini üretmeli, bu verilerden analizler yapabilmeli, ve analizlere göre bazı aksiyonlar önerebilmeli.
● Verdiği raporlar güvenilir, ve operasyonel işlemlerinize uygun olmalı.
● Çalışanların mahremiyetini korumalı, ve gerektiğinde her çalışan için özelleştirilebilir olmalı.
● Farkındalık sağlamalı.
● Bilgi güvenliği politikaları için uyumlu hale getirilmeli, ve esnek kurallar tanımlayabilmeli.

tag
Tag bulunamadı

İlgili Makaleler

index-demo-image

Şirketinizde uyumluluğu iyileştirip farkındalığı kalıcı kılmaya hazır mısınız?
Deneyimlemek ve bilgi almak için kişiselleştirilmiş demo talep edin!