Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, cinsiyetler baz alınarak alınacak kararlar, verilen haklar ve fırsatlara ilişkin eşitliğin yitirilmesi veya olması gerektiği gibi sağlanmayışını ifade eder. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek, cinsiyetler arasında eşit haklar, fırsatlar ve değerlerin olmasını sağlamaya yönelik çalışmaları içerir. Bu çalışmalar, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak ve cinsiyetler arasında eşitliği sağlamak amacıyla yapılır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek için, cinsiyet ayrımcılığına yol açan sistemlerin ve yapıların değiştirilmesi gerekmektedir. Örneğin;
● Cinsiyete dayalı ekonomik fırsat eşitsizliği,
● Cinsiyete dayalı ücret farklılıkları,
● Cinsiyete dayalı iş yeri terfileri gibi birtakım çalışmalar toplumsal cinsiyet eşitsizliği kavramı altına girer.
Ancak bu kavramların engellenmesi veya ortadan kaldırılmasına ilişkin kararlar ve eylemler iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek adı altında değerlendirilir. Ayrıca iş hayatında cinsiyet ayrımcılığını azaltmak için toplumda cinsiyet eşitliği konusunda da birtakım hareketliliğe ve gerekli çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu nedenle iş hayatı ve akışında gözlenen cinsiyet eşitliğini gidermek adına toplumsal bilinçlendirme çalışmalarının yapılması ve cinsiyet eşitliğine yönelik politikaların oluşturulması önemli bir parametre olarak değerlendirilebilir.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyetler arasında eşit haklar, fırsatlar ve değerlerin olmasıdır. Bu, her bireyin aynı haklara sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bununla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmayı hedefleyen modüllere sahiptir. Kavram tanımı gereği, cinsiyetler arasında eşitliği sağlamaya yönelik çalışmaları içerir ve cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine yönelik çalışmaları da kapsar. Bu konuda cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmaların yapılması, toplumlar arasında daha adil ve eşit bir ortam yaratmayı amaçlar. Eşit ve adil bir dünya ile birçok şey daha kolay ve daha mümkün olabilir.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek, iş hayatında ve toplumda bireyler arasında eşit haklar, fırsatlar ve değerlerin olmasını sağlamaya yönelik çalışmaları içerir. Bu çalışmalar, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmak ve cinsiyetler arasında eşitliği sağlamak amacıyla yapılır. İş hayatında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek mümkündür ancak bu konuda cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaların yapılması ve cinsiyet ayrımcılığını azaltmak için gerekli adımların atılması gerekmektedir.
Örneğin, cinsiyete dayalı ekonomik fırsat eşitsizliğini azaltmak için, cinsiyete dayalı ücret farklılıklarını azaltmak ve cinsiyete dayalı iş yeri terfi engellemelerini ortadan kaldırmak gibi çalışmalar yapılır. Ayrıca, cinsiyet ayrımcılığını azaltmak için, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirme
çalışmaları yapılır ve cinsiyet eşitliğine yönelik politikalar oluşturulur. Bunların yanı sıra bu cinsiyete bağlı gözlenen eşitsizliklerin iş hayatında önlenebilmesi için birkaç öneri bulunmaktadır. Önerilere göre, iş hayatında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek için belirli adımların atılması gerekebilir. Bu adımlar, cinsiyetlere dayalı eşitliklerin benimsenmesi, işe alım sürecinin cinsiyetten bağımsız olarak sağlanması, kişilerin cinsiyetlerini baz alan ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi, cinsiyetlerin adil bir şekilde temsil edilmesi ve pozisyonlarda cinsiyet dağılım grafiğinin eşit tutulması gibi bir dizi basamaktan oluşmaktadır. Bu basamakların gerçekleşmesi iş yerinin çalışanlara ilişkin konularda cinsiyetlere bağlı kalmadan eşit bir dağılım yaparak karar aldığını ve uyguladığını göstermektedir. Bu kavramlar detaylıca incelendiğinde;
● İş yerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesinin benimsenmesi, çalışanların cinsiyetlerine bakılmaksızın aynı haklara sahip olmalarını sağlar. Bu, çalışanların eğitim ve gelişim fırsatları, maaş ve ücretler, iş yerinde yükselme fırsatları ve diğer konularda eşit davranılmasını gerektirir.
● İşe alım sürecinde cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi, iş yerlerinin cinsiyete göre işe alım yapılmasının önüne geçer. Bu alt başlık, işe alım sırasında cinsiyete dayalı soruların sorulmasını önleyerek, özgeçmişlerin cinsiyetlerine bakılmaksızın değerlendirilmesi ve cinsiyete dayalı tercih yapılmadan bir takım adımlarla adayların değerlendirilmesi gibi adımları içerir.
● İş yerlerinde cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi, çalışanların cinsiyetlerine göre ayrımcılık yapılmasının önüne geçilerek cinsiyet temelli şiddetin önlenebilmesini sağlar. Buna göre, iş yerlerinde cinsiyet temelli ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi için uygun önlemlerin alınması gerekir.
● İş yerlerinde cinsiyetler arasında eşit temsil edilmesi alt başlığı, iş yerlerinde cinsiyetlerin eşit sayıda ve eşit şekilde temsil edilmesini sağlar. Ayrıca eşit temsil edilme hakkı, cinsiyetler arasında eşit sayıda yönetici, müdür, danışman ve diğer pozisyonlarda çalışanların olması gerektiğine hususunda gereken önemi vurgular. Bu amaçla, iş yerlerinde cinsiyetler arasında eşit temsil edilme için bazı önlemler bulunuyor. Bunlardan birisi de cinsiyetler arasında eşit sayıda yönetici, müdür, danışman ve diğer pozisyonlarda çalışanların oluşturulmasıdır.
Cinsiyetleri baz alan haklar, karar ve fırsatlar cinsiyet eşitsizliği olarak değerlendirilir. Bu durumun iş hayatında gerçekleşmesi çalışanların ve işverenlerin iş akışını olumsuz etkileyebilir. Haliyle toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerektirdiği, cinsiyetler arasında eşit haklar, fırsatlar ve değerlerin olması bu olumsuzluğu bertaraf edebilir. Bununla birlikte her bireyin iş hayatında eşit şanslara ve değerlere sahip olması cinsiyet eşitliği kavramı ile değerlendirilir. Bu yüzden bireylere bu noktada düşen birtakım sorumluluklar bulunuyor. Bunlar 5 başlık altında incelenebilir.
1. Eşitliği desteklemek
2. Eşit fırsatları savunmak
3. Cinsiyetçi dil ve davranışlardan kaçınmak
4. İşyerinde cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitimler almak
5. İşyerinde cinsiyet eşitliğine yönelik adımlar atmak
● Eşitliği desteklemek, iş ortamında cinsiyet eşitliğine karşı olumsuz bir tutum sergilemeyerek, bu tutumdan sakınmak ve buna ilişkin konularda eşitlik ile ilgili aktif olarak destek vermektir.
● Eşit fırsatları savunmak, eşit fırsatların olmadığı durumları tespit etmek ve bunları işyerinde gündeme getirmektir.
● Cinsiyetçi dil ve davranışlardan kaçınmak, iş ortamında cinsiyetçi dil kullanmaktan sakınmak ve cinsiyetçi davranışlardan kaçınmaktır.
● İşyerinde cinsiyet eşitliği ile ilgili eğitimler almak, işyerinde cinsiyet eşitliği konusunda bilgi sahibi olmak ve bu konuda eğitimler almak, cinsiyet eşitliğini desteklemektir.
● İşyerinde cinsiyet eşitliğine yönelik adımlar atmak, işyerinde cinsiyet eşitliğine yönelik adımlar atmak, örneğin cinsiyet eşitliğine yönelik politikalar oluşturmak ve uygulamak, cinsiyet eşitliğini desteklemek şeklinde tanımlanabilir.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyete dayalı eşitsizliğin giderilmesini hedefleyen konuları içerir. Bundan ötürü cinsiyetler arasında oluşabilecek eşitsizliklerin giderilmesi ve bireylere cinsiyetlerine bakılmaksızın eşit haklar, fırsatlar ve değerlerin verilmesi cinsiyet eşitliğinin konularındandır. Cinsiyetler arasında eşit hakların sağlanması ve gerektiğinde fırsatlar ve davranışlara ilişkin eylemlerin eşit tutulduğu durumlar cinsiyet eşitliğinin hedeflerindendir. İş hayatında da sık rastlanılan bir konudur. Ancak cinsiyet eşitsizliğinin iyileştirilmesiyle ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla birlikte bazı faydalar öne çıkar. Örneğin, daha adil bir toplum ve iş hayatı oluşur.
İş ortamında ekonomik açıdan fırsatlar eşit hale gelerek çalışan profili memnun kılınabilir. Cinsiyet eşitliği, toplumda bireyler arasında adaleti sağlar ve cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırır. Cinsiyet eşitliği, cinsiyete dayalı ekonomik fırsat eşitsizliğini azaltır ve herkesin aynı ücreti almasını sağlar. Ayrıca iş yerlerinde çalışanlar arasında daha iyi bir iletişim ve iş birliği ortamı yaratır ve bu sayede işyerleri daha verimli hale gelir. Bununla birlikte toplumdaki cinsiyet rollerinin zayıflatılmasına yardımcı olur ve herkesin kendi potansiyeline göre gelişimine imkan sağlar. Son olarak ise, toplumda daha iyi bir yaşam kalitesi oluşturarak herkesin aynı haklara sahip olmasını sağlar. Daha adil bir toplum daha memnun ve refah bir toplumu mümkün kılabilir.
Şirketinizde uyumluluğu iyileştirip farkındalığı kalıcı kılmaya hazır mısınız?
Deneyimlemek ve bilgi almak için kişiselleştirilmiş demo talep edin!