Geri dön

Şirketler Güvenlik Suistimallerini Nasıl Önleyebilir?

Bünyelerinde pek çok veriyi barındıran şirket ya da kurumlarda en önemli husus bu verilen korunmasıdır. Gerek çalışanların bilgileri gerekse de müşterilerin bilgileri şirket bünyesinde kullanılan teknolojik cihazlarda toplandığından bu cihazlara yönelik oluşabilecek her türlü saldırıya karşı yüksek güvenlik önlemleri alınmalıdır. Özellikle yaygınlaşan dijitalleşme ve bu dijital çağın getirdiği değişimler göz önünde bulundurulduğunda şirketlerin karmaşık bir yapıya sahip olmalarını sağlamıştır.

Şirkete yeni katılacak çalışanların güvenilir olması ve şirket bilgilerinin güvenliğini de sağlamaları gerekir. Bunun yanı sıra yeni müşterilerin de doğru konumlandırılması ve her bir müşterinin belirli güvenlik tedbirleri doğrultusunda işlemlerinin yürütülmesi oldukça önemlidir. Şirket içlerinde oluşan suistimal açıklarını anlamak oldukça güçtür.

Yapılan araştırmalar neticesinde birtakım şirketlerin iflas etme nedenleri olarak bu güvenlik suistimalleri olduğu ortaya çıkmıştır. Şirketler bünyelerindeki verileri doğru ve yeterli bir şekilde koruyamadıkları takdirde oluşan büyük güvenlik açıklarından kaynaklanan maddi ve manevi zararlarla faaliyet hayatlarına son vermek zorunda kalabilirler.

Şirketlerde oluşan güvenlik suistimallerinin birkaç farklı nedeni vardır. Bunlardan en önemlilerden bir tanesi iç suistimaller olarak diğeri ise dış suistimallerdedir. Şirket içinde oluşabilecek iç suistimallerin anlaşılmadı diğerine göre daha zor ve uzun bir süreçtir. Dışarıdan bir güç şirket hesaplarına müdahale ettiğinde bu durumun anlaşılması daha kısa sürede ortaya çıkarken bir çalışanın bu bilgileri kullanması ya da sızdırması gibi durumlardan oluşan güvenlik açığını tahmin etmek oldukça zordur.

blog-detail-image

Şirketlerde Oluşan İç Suistimaller Nasıl Anlaşılabilir?

Şirketlerde oluşan iç suistimallerin anlaşılmasındaki en önemli etken ya başka bir çalının durumu fark ederek üst mercilere bildirmesi ya da dışarıdan bir kullanıcının bilgilerin sızdırıldığına dair ihbar edilmesi ile anlaşılmaktadır. Şirketlerin bünyesinde bulunan etik ihbar hatları tam olarak bu durumlar için faaliyet göstermektedir. Özellikle dış güçlerden gelen suistimal ihbarlarının değerlendirilmesi ve kontrol edilmesi gibi süreçleri kapsayan bu ihbar hattına kurum çalışanların da ihbarları iletilmektedir.

Bir şirkette oluşan güvenlik suistimalini daha erken bir süreçte tespit etmek için düzenli aralıklarla denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekir. Kurumlarda yapılan bu denetimler iç ve dış denetim olarak iki farklı şekilde yürütülmelidir. İç denetim, çalışanlar üzerinde yapılan denetimlere denmektedir. Çalışanlardan kaynaklanan bir güvenlik açığı, bilgi sızdırma ya da yolsuzluk gibi problemlerin olup olmadığının tespiti için gerçekleştirilen ve yılda en az 2 defa olmak üzere belirli aralıklarla uygulanması gereken bir denetimdir. Dış denetim ise dışarıdan gelebilecek güvenlik suistimallerine karşı tedbir almak için yapılan denetimlere denmektedir. Şirket bünyesinde oluşabilecek güvenlik suistimallerinde oluşan kayıplardan bir kısmı kurtarılabilir iken özellikle olayın gerçekleşmesinin ardından bir tespit söz konusu olduysa yaşanılan maddi kaybın geri alınması mümkün olmayabilir.

Bu doğrultuda şirketlerde oluşan güvenlik açığını tespit etmek için belirli denetimler gerçekleştirilirse de önlem almak tespit etmekten daha önemli bir noktadır. Şirketlerde oluşan güvenlik suistimallerini tespiti sonunda yaşanılan maddi ve manevi kayıp göz önünde bulundurulduğundan güvenlik tedbirleri için harcanılan maddi harcamaların diğerine göre daha hesaplı ve kontrollü olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca güvenlik suistimalleri için önlem almak tespit etmekten daha kolaydır. Peki, şirketlerde oluşan güvenlik suistimallerini nasıl önleyebilirsiniz? Bu güvenlik suistimallerini önlemek için dikkat etmeniz gereken birkaç husus şu şekilde sıralanabilir:

• Şirket bünyesinde çalışan kişilerin seçimlerinde doğru analizler yaparak güvenilir ve çalışkan adayların tercih edilmesine dikkat edilir. Şirket güvenlik suistimalleri genellikle şirket içerisinden gerçekleşmektedir. Yolsuzluk, bilgi sızdırma ya da diğer pek çok sorun şirket çalışanlarından kaynaklanabilir. Bu sorunlar şirkete uzun vadede önemli kayıplar yaşatabileceği gibi maddi zararın yanı sıra itibar kaybına da yol açmaktadır. Bu durumda oluşan bu riskleri önlemenin en hızlı yolu işe alım süreçlerinin daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve çalışan adayı seçimlerinde hassas davranılmalıdır.
• Referans ve eski çalışma yerlerinden neden ayrıldıkları, adli sicilleri ya da diğer kişilik özellikleri önceden araştırılarak kişinin özgeçmişinde ifade ettiği kişi ile aynı olup olmadığının doğrulanması gerekir. Birçok şirket çalışanı şirket bünyesinde bulunan verilere erişim sağladığından bilgilerin dışarı sızdırılması durumu da gerçekleşebilir. Bu nedenle kişilere belirli bir süre sınırlı yetki verilerek birtakım bilgilere izinler dahilinde ulaşmaları da diğer bir güvenlik önlemlerinden bir tanesidir.
• Çalışan seçimi yaparken iş başvurusu sırasında beyan edilen her bir belgenin doğruluğu tek tek kontrol edilmelidir. Özellikle gelişen dijital çağda gerçeklik algısı yüksek olan birçok sahte belgenin düzenlenmesi mümkün iken verilen bilgilerin kontrol edilmesi gerekir. İşe alım sürecinde istenilen kimlik, diploma, adli sicil yada diğer yeterlilik belgelerin geçerli olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Sadece belge üzerinde beyan edilen bilgiler doğrultusunda işlem yapılması sonradan oluşabilecek sorunlara temel oluşturur.
• Çalışanların düzenli aralıklarla denetime tabi tutulması da diğer bir önlem şeklidir. Bu denetimler açık bir şekilde gerçekleştirilebileceği gibi habersiz de yapılmalıdır. Bu sayede çalışanların haberi olmadan ve açığa çıkmamaları için tedbir almalarına fırsat tanınmadan tespit edilmesi daha kolay olur.
• Oluşabilecek güvenlik suistimallerinin çoğunluğu şirket içi olarak tespit edildiğinden denetim ve iyileştirmeler öncelikle şirket içerisinde başlamalıdır. Bu önlemlerin yanı sıra dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı da ayrı önlemler alınmalıdır. Şirket bünyesinde kullanılan teknolojik cihazlar, internet ve güvenlik kameraları gibi dijitallerin gelişmiş şifreler ile korunması ve hatta ikili koruma sistemlerinin tercih edilmesi de oldukça önemlidir. Bu sayede dışarıdan gerçekleşebilecek sızmaların önüne geçilebilir ve büyük kayıplar yaşamadan gerekli tedbirler alınabilir.

Şirketler güvenlik suistimallerini önleme aşamasında güvenli bir yazılıma ihtiyaç duyabilir. NotiSecure çalışanların güvenlik politikalarını ihlal etmesini önlemek amacıyla uyarılarda bulunmaktadır. Dilerseniz ürünü detaylıca inceleyerek güvenlik suistimallerine yönelik çözümlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

blog-detail-image
tag
şirket güvenlik suistimalleri, güvenlik suistimalleri, yüksek güvenlik önlemleri, çalışan seçimi

İlgili Makaleler

index-demo-image

Şirketinizde uyumluluğu iyileştirip farkındalığı kalıcı kılmaya hazır mısınız?
Deneyimlemek ve bilgi almak için kişiselleştirilmiş demo talep edin!